De donkerblauwe kentekenplaat is bestemd voor historische voertuigen (personenauto's, bedrijfsauto's en motoren) met een "datum eerste toelating" in Nederland van vóór 1 januari 1978 en waarvan het kentekennummer bestaat uit 2 groepen van 2 cijfers en 1 groep van 2 letters.

Invoer historische voertuigen
Oldtimers krijgen (na invoer) automatisch een historisch kenteken als het voertuig een datum 1e toelating heeft van vóór 1 januari 1973. Met het historische kenteken mag het voertuig donkerblauwe (historische) kentekenplaten voeren. Dit geldt niet voor brom- en snorfietsen.

Sinds 1 januari 2001 kent de RDW automatisch aan ingevoerde personenauto’s een kenteken uit de serie 00-YA-01 toe. De personenauto moet echter wel een bouwjaar hebben tussen 1 januari 1973 en 1 januari 1978. De datum "eerste toelating" is bepalend en niet de fabricage datum of het bouwjaar. Met dit kenteken mogen de donkerblauwe kentekenplaten worden gevoerd. Deze procedure geldt alleen voor personenauto's!

Bij Velthuis bestel je mooie donkerblauwe kentekenplaten met de geperste letters/cijfers in V-vorm. Velthuis stanst, voor zover ik weet als enige in Nederland, nog de Nederlandse leeuw en eigen keurmerk in de platen

Bestel er ook gelijk een mooi chrome kentekenplaathouder bij! 

bron: RDW